Restaurant.

Camanda azi si mananca maine cu cerere de cumparare.

Un bucatar la 25 de oameni adica 75 de mese pe zi. Daca ne mai trebuie cineva o sa avem grija.

Adaugam valorile si economicele si banca.

3 facturi. Una pentru salarii, intr-o luna buna inca una pentru protectia salariala si inca una pentru amortizare, protectia investitiei si profit.

Investitie generatoare de profit 20% protejate de inflatie si taxele la stat an de an. Investitia include si salariile brute si se calculeaza la an. La restaurant o sa calculam lunar.
Om plati necesarul de alimente si nu ne punem adaosul comercial adica profitul si o calculam cheltuiala zilnica. Ex: O mancat mazare? De cate ori astazi? A plati mazare la gram. Etc…

Distributia profitului este conform valorilor. Ceea ce ramane in Floresti va fi folosit pentru protectia economiilor florestenilor din banca. Vom tine cont si de proiectul de coeziune. O sa impartim in mod egal ~300.000 euro/an pentru fiecare proiect. Am calculat la incestitia generatoare de 20% profit suma de 500.000 de euro si 40 de salarii la an.

Realizare restaurant cu 100 de locuri inauntru cu posibilitatea de extindere. Tinand cont ca o masa dureaza 30 de minute si restaurantul este deschis 16 ore si un bucatar face 75 de mese/zi o sa avem nevoie de 16 x 2 x 100 / 75 = 42,6 adica 42 de bucatari.

  1. Avem nevoie de 50 de mese de 2 persoane care pot fi unite la impreuna cate 5. Mese de 1,5 m x 1,5 m fiecare avand o zona de servire a mesei cu posibilitatea de mentinere la cald de 1,5 m x 0,5 m.
  2. Avem nevoie de parchet din lemn masiv si covor de calitate tip mocheta pentru fiecare rand de 5 mese. Rosie sa fie. Avem nevoie de 10 mochete de 3,5 m x ( 3,5 x 5 + 0,5 x 6 ) = 3,5 m x 20,5 m = 71,75 m patrati.
  3. Avem culoar de 1 m latime intre randuri cu 2 metri in fata si 2 metri in spate si inca 2 metri la intrare pentru culoarul principal, asta inseamna o suprafata totala a zonei de servit masa de 12 culoare x 20,5 m/culoar + 10 x 71,75 m patrati/rand de mese + 3 culore de 2 m x ( 3,5 x 5 + 6 + 2 + 2 ) = 246 m patrati + 717,5 m patrati + 165 m patrati = 1128,5 m patrati + 2 m x 44 m latime restaurant = 1216 m patrati.
  4. Avem bucatarie cu camara si frig tot de 1216 m patrati.
  5. Avem parcare pentru 50 de masini de 2,3 m x 5 m = 575 m patrati plus culoar de 2,3 x 2,3 x 50. Total. 839,5 m patrati.
  6. Echipare bucatarie. Avem nevoie de 300 de farfuri plate si 300 de farfurii de ciorba si 300 de closuri si 300 de farfurii pentru salata si 300 de furculite si 300 de linguri si 300 de cutite si 300 de lingurite si 300 de pahare si 300 de cesti de cafea. Mai avem nevoie de 42 de locuri de gatit cu plita si cuptor electric si zona de preparare cate 2 pentru fiecare bucatar de pe tura si toate cele necesare pentru gatit. Suprafata bucatariei este de 880 de m patrati.
  7. Mai avem nevoie de o zona cu frig la fiecare banc de lucru si o camara cu rafturi si rafturi pentru bocna. Camara are 420 de m patrati.

Orar. De la 7 la 23.

Meniu.

  1. Mananci cu furculita? Avem bucati potrivite de o imbucatura.
  2. Mananci cu furculita si cutit?

Vrem sa mergem in vacanta zilele legale in functie de varsta asadar la nota la exact la salarii o sa inmultim cu 52 si impartim la 48. Ca sa putem merge in vacanta angajam inca 42 x 52 / 48 – 42 = 3,5 adica inca 4 bucatari.

Salarul de azi este 5750 x 52 / 48 = 6.229 de euro.

La nota.

  1. Se poate calcula si plati pe loc pentru ingrediente la pretul de achizitie de la producator pentru ca o sa cantarim necesarul pentru fiecare portie. Nu poate fi mai mult de 5 euro/portie.
  2. Putem calcula de la inceput distributia salarului de baza pe nota. Un bucatar face 1500 de mese/client/luna. 6229 / 1500 = 4,1526 euro/client.
  3. Amortizez 1 euro/masa/client. Astfel amortizam 1500 x 42 bucatari = 63.000 euro/luna.
  4. Avem 4 bucatari in vacanta. 4 x 6229 / 1500 / 42 = 0,3954 euro/masa
  5. Mai avem un salar care trebuie platit pentru soferul de la transporturi cota parte raportat la numarul de mese mancate si inca 2 tot la fel pentru doamnele de la intretinere si debarasare si inca unul pentru manager si inca 4 pentru paznici. La plin este 8 x 6229 euro / ( 1500 de mese/luna x 42 de bucatari ) = 0,7909 euro/masa.
  6. Mai avem un teren pentru 50 de locuri de parcare si restaurant de ( 5 + 2,3 ) x 2,3 x 50 + 2600 m patrati = 3.439,5 x 200 = 687.900 euro x 2[cu tot cu construit]
  7. Cheltuieli cu energia. 3.000 / 42 / 1.500 = 0,0476 euro.
  8. Profit.
    1. 0 euro.
    2. 4,1526 x 0,20 = 0,8305 euro.
    3. 0 euro.
    4. 0,3954 x 0,2 = 0,0790 euro.
    5. 0,7909 x 0,2 = 0,1581 euro.
    6. 687.900 x 2 x 0,2 / 12 / 1500 / 42 = 0,3638 euro.
    7. 0 euro.
    Total. 1,4314 euro.
  9. TVA de dat. 19% la profit si salarii si amortizare. ( 1,4314 + 5,3389 + 1 ) x 0,19 = 1,4763 euro.
  10. Total. 14,2942 euro/masa/client.

Nume restaurant. Meniu de campion.

Acceptam membrii.

Avem bucatari priceputi de 9 stele echipati in galben care vor pregati retetele din meniu si orice alte retete cer clientii si care ne vor pune muraturile si gemurile si toate cele necesare la pastrare pentru sezonul rece.

Clatite foarte bune. Adaugam 2 unitati potrivite de faina de grau si 2 unitati potrivite de lapte si inca 2 si un strop de ulei fie 3. Le lasam 15 minute inainte sa ne punem friptu. Adaugam gem proaspat. Le mancam la meniu. Mai bine. Am renuntat la ulei. Nu se intind in toata cratita si nu se lipesc. Trebuie totusi un pic de ulei pe cratita.

Azi 16.04.2023 Mi-am facut gem proaspat de mar, banana si portocala si o jumatate de lamaie stoarsa cu mustata taiata si pusa inlontru. Am mai pus o jumatate de lamaie la gata numai ca sa va pot arata mustata 🙂 Mi-am pus macinatu si fiertu. Vezi aici.

Azi 29.04.2023 Adaugam la meniu cel mai bun piure din lume. Adaugam bucati potrivite de cartofi si telina si ne punem fiertu. Adaugam bucati potrivite din 2 fire de ceapa si ne punem macinatu pentru toate legumele. Adaugam o bucata buna de unt si o lingurita de zahar in cratita la foc mic.

Azi 03.05.2023 Adaugam la meniu o mana buna de spanac in apa la temperatura potrivita fara clocot mic si apoi adaugam macinatu si adaugam 3 fire de usturoi verde in cratita la caramelizatu cu o lingurita minuscula de zahar. Adaugam farina cu apa la friptu. Vezi aici. O fost in masina de macinat niste morcov.

Azi 04.05.2023 Adaugam la retete salata verde in apa la temperatura potrivita fara clocot mic si apoi adaugam macinatu si pentru mamaliga si mai adaugam 3 degete de zahar si inca 3 🙂 Vrei cu lingurita? Vezi.

Azi 04.05.2023 Oare mi-a mai trebui altceva vreodata? Vezi. In loc sa facem lingurite mai bine facem blindaj. 🙂 4 furculite de zahar is cat o lingurita. Fiecare cu a lui oriunde. Sigur. Sa se poata. Ase-i de tat. Amu cei? Ca punem si cutatu cu noi. Sa se poata. Da de ne-or da voie sa umblam cu el in tramvai. L-om pune bine. In teaca. Io oricum la al meu imi schimb plasticul cu lemn. Nu numai pentru mine. Ase-i de tat.

Azi 05.05.2023 Avem si cutit minuscul pentru curatatu. Io la altceva nu-l folosesc. Vezi. Stim deja ca nu producem lingurite pentru ca ne trebuie fier gros la blindaj asadar udam furculita si cand o folosim sa punem zahar e cat intr-o lingurita buna. Vezi.

Azi 05.05.2023 Adaugam dovlecel in apa la temperatura potrivita cu clocot mic umpicuricu si inca umpicuricu si adaugam macinatu si o furculita de zahar si inca una pentru caramelizatu. In alta tigaie ne punem bucati potrivite de cartofi in apa la temperatura potrivita cu clocot mic pana cand scade apa de tot si adaugam friptu cu un strop de ulei si inca doi pana ce se prajesc pe o parte. Vezi.

Azi 06.05.2023 Oare asta-i de la altii? Ati dezvatat omul sa manance si ati comercializat procesul de servire? Vreau sa stiu daca sa adaug si eu racheta. Amu cei ca doar l-am facut la impreuna. Noi nu ne dam dupa noi. Noi nu avem interes comercial. Primii care o prostit au fost chinezii pe la 1100 si francezii pe la 1700.

Azi 05.04.2024 Am primit de la Ford Cluj-Napoca oferta pentru masina de transport. Vezi aici.

Azi 08.04.2024 Avem discutii de cateva zile cu un antreprenor roman care vrea sa implementeze la national restaurantul. Nu-i dam numele. Profiturile de la restaurantele din tara unde o sa manance floresteni o sa le primim in Floresti pentru ca ne respecta valorile.

Azi 12.05.2024 Avem deja restaurante in localitate si stim deja ca se unesc bucatarii de la noi de la loc si vrem sa faca ei restaurantul. Ii putem ajuta cu banca.

Azi 29.05.2024 Bun. Ne trebuie restaurantul inapoi si ni-l luminam colorat adica ne facem peretii exteriori cu iluminare in functie de ce zi este. Cine doreste sa investeasca sa-si faca restaurant ii ajutam.